Dimission 2018

Handelsgymnasiets Dimission 2018 | 30. juni 2018 | Foto: Frederikshavn Handelsskole

Lørdag den 30. juni 2018 kunne rektor, Mik Ingenuus dimittere 120 elever i Det Musiske Hus, Frederikshavn.

Mik Ingenuus bød velkommen til dimission i Det Musiske Hus og ønskede alle handelsgymnasiets studenter tillykke, før alle i salen sang "Jylland mellem tvende have". 

Efterfølgende brugte direktør, Svend Kobberup eventyret Klods Hans som ramme for sin sidste tale til handelsstudenterne. 

- I år har min ledetråd og røde tråd været historien om Klods Hans. Og det er jo underligt. Fordi eventyrerne er meget mærkelige. Og de handler aldrig om det, der står i teksten. For det er kun et billede eller metafor for noget andet. Som nu Klods Hans, der handler om, hvordan man ved hjælp af en død krage, en udslidt træsko og noget mudder vinder prinsessen og det hele kongerige.

- Det er godt nok svært at forstå, hvorfor prinsessen vælger den tilsyneladende udannede, ubegavede og ulærde Klods Hans. Uforskammet er han også. For da prinsessen har sagt, at det er ham, hun vil have, så kaster han mudder i hovedet på oldermanden, som var den tids direktør for DE eller DI.

- Men når vi alligevel elsker Klods Hans - uanset hvor vi er på kloden, og uanset hvor vi er i tid - så er det nok, fordi vi hver især holder af dem, der tør, er og vil være anderledes. Dem der kommer fra neden af, og er som folk er flest. Og som giver fanden i, hvordan man plejer at gøre. Ja oven i købet gør nar af dem, der er, eller tror de er noget.

- Som i USA, hvor Donald Trump kommer ridende ind i Det hvide Hus på gedebukken. Eller komikeren Beppe Grillos i Italien, der startede en protestbevægelse, som vælgerne var vilde med - og som i dag er en del af regeringen. Eller Makron i Frankrig. Eller Uffe Elbæk og Jacob Haugaard i Danmark.

De er friske og fornyende, og de er i hvert fald anderledes end brødrene og de traditionelle politikere. De gør ting anderledes. Siger tingene anderledes. Og de vinder folket og prinsessen, fordi de er impulsive, overraskende og virker ærlige.

Det er det andet budskab i Klods Hans. Dengang eventyret blev skrevet forandrede verden sig i en hast og på en radikal måde, som ingen nogen sinde havde oplevet før. Det ved I jo fra Jeres historieundervisning om dengang den industrielle revolution tog fart og fra Danmarks overgang fra enevælde til demokrati.

Klods Hans ved, at der i det 19. århundredes nye verden skal nyt til.

Det havde brødrene ikke erkendt. Deraf kan man lære, at når forandringer nærmest står i kø for at komme til, så er det forandringerne, man skal forholde sig til og ikke det, der var.

Og det er jo Jeres store held. I er vokset op i og med en tid, hvor forandringer er det normale og stilstand det unormale. Det giver Jer et mentalt forspring i forhold til Jeres forældre og bedsteforældre, der som regel har haft god tid til at lære og mestre forandringer - fordi udviklingen ikke gik så hurtigt som i dag.

Der bliver brug for Jer i Frederikshavn. Så kom hjem igen, når I er færdiguddannede, og når I er blevet mætte af storbyen og cafelivet.

Tag kæresten med - eller kom alene og find en kæreste.

Vi tilbyder gode job. Frederikshavn Kommune er i en rivende udvikling. De maritime erhverv er i vækst. Ligesom mange andre er det. Og der er attraktive job - både kendte og nye der kommer til.

Og hvis drømmejobbet ikke er der - så kom og lav det.

Desuden tilbyder vi gode, rummelige og billige boliger.

Og så tilbyder vi Jer bedsteforældre til at passe Jeres børn. Kan I forlange mere, lød det retoriske spørgsmål fra Svend Kobberup.

Afslutningsvist overrakte rektor, Mik Ingenuus eksamensbeviser til de nyudklækkede handelsstudenter, efterfulgt af uddeling af legater og endnu en fællessang inden det var tid til officiel fotografering i Det Musiske Hus' foyer.