Sara, Larisa, Emilie og Emma til semifinalen i Nordjyske Nyskabere fredag den 2. november 2018. 

Foto: Nordjyske Nyskabere

HHX elever til finale i Nordjyske Nyskabere

Emma Beerman Mortensen, Larisa Nicoleta Ciocarlan, Emilie Schriver Andersen og Sara Bonderup Vestergaard fra Frederikshavn Handelsskole var i torsdags, den 6. december 2018, til finalen i innovationskonkurrencen Nordjyske Nyskabere.

Dagen før finalen, onsdag den 5. december 2018, sidder fire piger fra 2.C HHX på Frederikshavn Handelsskole og reflekterer lidt over, hvad de har lært gennem tiden med Nordjyske Nyskabere og samtidig er de lidt nervøse for den efterfølgende finale-dag.

Pigernes idé hedder ”It’s me” og det er et medicinsk produkt til kvinder i den fertile periode. Produktet er en lille kasse, som ved hjælp fra en spytprøve, kan finde ud af om kvinden mangler et af de to hormoner progesteron eller østrogen, der er vigtige i forbindelse med graviditet. Spytprøven gennemlyses med UV-stråler i den lille kasse og herefter kan resultatet uploades til en app. På nuværende tidspunkt er der ikke lignende produkter til hjemmebrug og flere af gruppemedlemmerne har bekendte, der har været igennem et forløb, hvor sådan et produkt kunne have hjulpet og det er blandt andet derfor at pigerne finder projektet så interessant.

Emma fortæller, at de har haft ekstra fokus på forskellige elementer op til finalen.

- Vi har virkelig brugt tid på at tydeliggøre, hvad det er vores produkt kan og hvem vores målgruppe er. Desuden har vi lavet risiko analyse og arbejdet med alle de fejl vores produkt potentielt kunne have.

Pigerne har selvfølgelig brugt rigtig meget tid på deres projekt.

- Ligegyldigt hvordan det ender, har vi fået rigtig meget ud af at være med i Nordjyske Nyskabere. Vi er blevet dygtige til at fremlægge foran andre og vi kan allerede nu mærke en forskel, når vi fremlægger i vores klasse, siger pigerne i fællesskab.

- Man er ikke nervøs på samme måde og man taler mere flydende uden lange pauser og sætninger der starter med øhh”.

Resten af onsdagen skulle bruges på at gennemgå pitchen en sidste gang og lige slappe lidt af.

Og man må sige, at de fortjener lidt afslapning og juleferie, inden de går i gang med deres næste projekt i januar i konkurrencen Company Programme.

- Selvom Company Programme er mere baseret på teori, tror vi helt klart at det er en fordel, at vi har deltaget i Nordjyske Nyskabere, specielt fordi vi er blevet så gode til at pitche. Vi har fået en masse erfaring vi kan tage med os videre, siger Larisa.

Til finalen i Musikkens Hus i Aalborg var fem meget forskellige ideer, fra gør-det-selv kager til skraldepressere og vinderen blev en badestol designet af holdet fra SOSU Nord og Tech College.

 

Om Nordjyske Nyskabere

Nordjyske Nyskabere er en årlig innovationskonkurrence arrangeret af Region Nordjylland, hvor eleverne har mulighed for at pitche deres idéer for et panel af virksomhedsejere, erhvervsudviklere og politikere fra Regionsrådet.

Konkurrencen startede med en indledende 48-timers workshop, efterfulgt af semifinale og til sidst en finale med fem hold, hvor et hold vandt hovedpræmien på 25.000kr og andre præmier der skal være med til at udvikle ideen efter konkurrencens afslutning.