Talent alene giver ikke succes på banen – dit mindset er afgørende

Hvad gør du, når du møder modstand eller får kritik af træneren? Synes du bare, det er rigtig træls og et udtryk for, at du har mødt grænsen for dine evner? Eller er du i stand til at se det som et bump på vejen og en mulighed for at blive bedre og udvikle dig?

Det rette mindset og dets betydning for at få succes – blandt andet med sin sport – var i dag på skoleskemaet for de elever, der er tilknyttet Sportsakademiet Frederikshavn på Frederikshavn Handelsskole, HTX teknisk gymnasium, Frederikshavn Gymnasium eller 10. klasse.  En af dem er Sille Larsen, der læser på HHX på Frederikshavn Handelsskole, spiller i Blackhawks og er på U19 landsholdet i floorball.

  • Jeg synes, det er rigtig godt og vigtigt, fordi det kan give os nogle værktøjer til at præstere endnu bedre inde på banen. Det er nemt at komme til at overtænke og blive nervøs, og så er det godt med nogle redskaber til at håndtere det. Vi vil helt sikkert også komme til at møde nogle bump på vejen, og så er det rigtig godt at være bevidst om det her, så man ikke lader sig slå ud af modgang, fortæller Sille Larsen.

Den samme oplevelse har Julie Grønlund, der også læser på Frederikshavn Handelsskole og er tilknyttet dameliten i Frederikshavn Golf Klub.

  • Jeg kan være så nervøs inden en kamp, at man næsten står og ryster, så jeg ser altid de to første slag som opvarmning. Man spiller mod nogle, som er bedre end sig selv, så det er bare rigtig godt at få nogle værktøjer til at håndtere nervøsiteten og fokusere på sit eget spil, siger Julie Grønlund.

Det er mentalcoach og lektor på Frederikshavn Handelsskole Stefan Wesley, der står for mentaltræningen, som de unge på Sportsakademiet vil få lagt ind i skemaet nogle gange om året.

  • Talent er vigtigt – men det betyder ikke noget, hvis man ikke er flittig. Ens indstilling til tingene og motivation er rigtig vigtig for at blive god til sin sport og holde fast, også når det er svært. Vi sætter ord på nogle af de mentale udfordringer, som er helt naturlige og også noget, som vores elever bakser med i hverdagen. Vi vil gerne italesætte det og give dem nogle værktøjer til at arbejde med det, siger Stefan Wesley, der er uddannet inden for psykologi og har arbejdet som præstationstræner i forhold til enkeltatleter i forskellige sportsgrene.

Medietræning også en del af konceptet

Eleverne på Sportsakademiet har for nylig også haft medietræning af erfarne kræfter- Michael Frederiksen fra Kanal Frederikshavn, der har interviewet utallige sportsfolk.

Han gav eleverne en masse gode tips og tricks til fx at håndtere interviews og opkald fra journalister. Man kan fx købe sig tid til at tænke sig ekstra om ved at sige, at man ringer tilbage,

Han snakkede også med eleverne om, hvor vigtigt det er at gøre opmærksom på sig selv som atlet på sociale medier. Hvad det giver i forhold til at blive set sportsligt og sponsormæssigt. Og hvilken betydning det kan få at promovere en andens klub og dens sponsorer.

Nye tilbud til Sportsakademiets elever som fx mentaltræning og medietræning kan lade sig gøre, fordi der er mange gode sponsorer og samarbejdspartnere, der støtter op omkring Sportsakademiet. Senest har Spar Nord Frederikshavn givet økonomisk støtte til initiativet.

Om Sportsakademiet

Sportsakademiet Frederikshavn giver unge mulighed for at være studerende på en ungdomsuddannelse og seriøs idrætsudøver samtidig. Sportsakademiet er stiftet af Frederikshavn Handelsskole, Frederikshavn Gymnasium og HTX teknisk gymnasium EUC Nord. Alle tre uddannelsessteder er godkendt som Team Danmark partnere. Elever på 10. klassecentret og 10.klasse på Privatskolen i Frederikshavn er også omfattet af tilbuddet.