Unge kan få gratis psykologhjælp

I den nye finanslov er der afsat penge til, at unge mellem 18 og 25 kan komme gratis til psykolog, hvis de lider af angst eller depression. En fornuftig start, mener SF.

- Uden hjælp, ville jeg ikke være her i dag. Det er jeg overbevist om. 

Så kontant er meldingen fra den nu 17-årige Andreas Sommer Jensen om hans livs værste periode. Han mistede i 2018 sin farmor, der var som en mor for ham. 

- Jeg gik ned med tre forskellige former for angst, en depression og udviklede selvmordstanker, siger Andreas Sommer Jensen til TV2 Nord.

Men Andreas fik hjælp. Efter en tur hos sin praktiserende læge blev han henvist til psykologhjælp, og i løbet af 10 onsdage kom han ovenpå igen. 

 

Ny finanslov giver unge gratis psykologhjælp

Og flere unge mennesker kan se frem til gratis psykologhjælp i fremtiden. Som en del af den nye finanslov er der afsat penge til, at 18 til 25-årige, som lider af angst eller let til moderat depression, kan få gratis psykologhjælp til at overkomme deres problemer.

Og det er Christina Lykke Eriksen (SF), formand for Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, glad for. 

- Det er vigtigt, fordi vi får nogle trivselsmålinger, som viser, at mange unge mennesker mellem 16 og 25 går rundt med angst, stress og ensomhed, siger hun.

Andreas Sommer Jensen er da heller ikke i tvivl om, at samtalerne med psykologen var alfa og omega for, at han fik det bedre.

- Det gav mig en masse redskaber, så jeg kunne arbejde med at komme ud af en ond cirkel af had til mig selv, og hvor jeg ikke følte, jeg var god nok, siger han.

 

Et presset ungdomsliv

Ifølge psykolog Inge Balslev, som til daglig arbejder med unge på fire forskellige nordjyske gymnasier, har mange unge behov for lettere psykologhjælp for at klare hverdagen.

- De er presset af, at det er rigtig vigtigt at have succes. Hvis man ikke klarer sig godt, bliver det et privat problem, siger hun. 

Selvom det ikke var presset for at klare sig godt, der knækkede Andreas Sommer Jensen, har han oplevet følelsen af, at man skal være god til alt. Han går til daglig i 2.a på Handelsskolen i Frederikshavn, og her betyder karakterer meget.

- Man skal helst kunne få et 12-tal i dansk og engelsk, og man skal ikke have mindre end 4 i matematik. Det presser nogle gange, siger handelsskoleeleven og fortsætter:

- Og der er nogen, der knækker på det.

 Artiklen kommer fra TV2Nord og kan ses i sin fulde længde her. Der er desuden også en reportage